5.11.07

UNA TONTERIA MAÇÒNICA

L'ecomomista madrileny Javier Urzay acaca de treure el llibre La ópera secreta. Mozart y la partitura masónica. Al llarg de les 355 pàgines editades per Suma de Letras, i que es llegeixen en una tarda de dissabte, Urzay reconstrueix una hipotètica trama sobre un encàrrec que Josep II hauria fet a Mozart per vindicar una òpera nacional a partir dels ideals de la francmaçoneria. L'univers de La flauta màgica recorre de dalt a baix el volum, que construeix una trama paral.lela, ambientada a Viena el 2006, any del 250è aniversari del compositor.
Tan amena com inútil, la novel.la és una immensa tonteria, no del tot ben escrita i amb alguns errors (no tots volguts com justifica l'autor a l'epíleg) i que incomprensiblement està tenint un notable èxit editorial. Alguna cosa està passant quan es prefereix la forma que no pas el fons, l'embolcall més que no pas el farcit, en una època de superficialitats que en un altre context potser ens arribarien a escandalitzar.
Una vegada més, la mania de vincular Mozart amb misteris ocults, esoterisme i conspiracions diverses acapara un volum del tot innecessari i que és tan sols fruit de l'entusiasme d'un aficionat diletant i que ha tingut la sort de caure en gràcia l'editor de torn disposat a vendre tants llibres com sigui a través d'un producte profilàctic, d'utilitzar i llençar. És clar que sempre he pensta que els llibres no es poden ni llençar ni fotocopiar: tan sols es poden comprar, regalar o robar. Jo regalo el meu volum. Qui el vulgui que me'l demani. Em deixarà una mica d'espai a la meva biblioteca mozartiana, ocupada per volums molt més meritoris.