28.6.06

Exposició sobre Mozart i la Il.lustració a Viena


Fins el 20 de setembre, es pot viure a Viena l’experiència de la Il.lustració i Mozart. Es tracta d’una exposició organitzada per l’Institut Da Ponte i ubicada al Museu Albertina, al centre de la capital austríaca. És una mostra llarga, que requereix tres hores ben bones per gaudir-la en la seva integritat si es vol seguir tota i amb l’àudio-guia (també en castellà) que se’ns proporciona gratuïtament amb l’entrada.

L’exposició es visita en dues plantes, la primera de les quals està centrada en la vida i l’obra de Mozart en el context de la Il.lustració vienesa i la segona a l’univers de La flauta màgica, sempre amb objectes d’època i també amb d’altres actuals i amb una mirada posada a la modernitat que suposa l’Aufklärung, o sigui la Il.lustració, amb les seves dualitats sentiment/raó, individu/societat i que impregnen també l’obra mozartiana.

No oblidem que Mozart va ser un nen prodigi, cosa que el connecta amb l’automatisme de recent descoberta. Els autòmates fascinaven els il.lustrats i és possible que de nen fos vist per més d’un com una criatura mecànica.

Però tampoc hem d’oblidar que la Il.lustració vienesa estava molt lligada a conceptes racionalistes que van culminar en els drets humans i civils. L’imperi de Maria Teresa (que va continuar el seu fill Josep II) va racionalitzar la política recolzant l’Estat i va restituir la formació escolar dels nens. Aquests nens i el seu món són part del recorregut inicial de l’exposició, precisament a partir de l’infant Mozart.

La Viena dels temps de Mozart va viure un creixement econòmic que requeria esperits lliures i no pas individus sotmesos. L’orientació dels il.lustrats vienesos era, a diferència de la francesa, molt més pragmàtica que no pas filosòfica. Per això l’Albertina inclou textos de ciències biològiques, minerològiques o de magnetisme d’autors com Gottfried van Swieten o Messmer.

També es fa un recorregut per la vida cultural i musicals de ciutats com París, Londres o Praga que Mozart va visitar, a més d’Itàlia i a través de manuscrits, partitures, figures de porcellana representant imatges de l’època, quadres, o obejctes personals com el bonet de Colloredo. Tot plegat sense oblidar les edicions de les obres del Marquès de Sade –il.lustrades-, retrats de l’època o la cèlebre carta de l’emperadriu Maria Teresa adreçada al seu fill, l’arxiduc Ferran, recomanant-li que no prengui al seu càrrec els Mozart perquè, com deia l’emperadriu, “no crec que tingueu necessitat d’un compositor o de gent inútil”.

L’exposició dedica també diversos blocs a Les noces de Fígaro, Don Giovanni i Così fan tutte amb manuscrits, cartes, fragments de partitures, cartells de teatres, edicions dels llibrets en primeres edicions, etc. En aquest sentit, Fígaro i la literatura cortesana i eròtica o el món de Don Joan en el teatre i l’òpera en temps de Mozart (amb obres de Gazzaniga, Righini, Gluck, Francesco Gardi, Giuseppe Galegari, Alessandro Melani o Vincenzo Fabrizi) ocupen una plaça preeminent.

L’exposició explora també el josefinisme derivat de la política de Josep II i acaba el primer bloc amb un lleu repàs de la idealització de Mozart a mans del romanticisme i també (però massa de puntetes) la utilització que en va fer el nazisme.

El segon bloc, presidit per uns models exclusius de la dissenyadora de moda Azzedine Alaïa sobre la Reina de la Nit, està dedicat a la francmaçoneria i l’univers de La flauta màgica amb un audiovisual molt complet sobre l’òpera i amb referències objectuals a la societat secreta a la qual pertanyia Mozart. Objectes dels oficis de les lògies del segle XVIII comparteixen espai amb objectes científics i aparells mecànics de la Viena de la Il.lustració, al costat de quadres amb escenografies de La flauta màgica, entre ells una aquarel.la pintada per Goethe el 1794.
Tampoc deixa de ser curiós el concepte de “merchandising” a l’entorn de l’última òpera de Mozart amb un ventall amb il.lustracions de La flauta màgica o les representacions de Papageno i Papageno en cristalleres de Bohèmia o figures de porcellana.

En definitiva, un extraordinari viatge a través dels “Paisatges de Mozart” que el Museu Albertina de Viena ens convida a fer fins el 20 de setembre d’aquest any de commemoració mozartiana.