20.9.06

A PUNT EL FESTIVAL MOZART-STRAVINSKY

Mozart i Stravinsky aplegats sota un mateix festival a inicis de la temporada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Per què?, es preguntaran uns. I per què no?, podríem respondre uns altres.
Els llenguatges dels dos compositors, separats per gairebé un segle i mig de distància, tenen un fil comú: la transparència de la línia melòdica, la claredat en les temàtiques i les exposicions i un innegable sentit de l’humor sense desmerèxer la tradició precedent. El neoclassicisme de Stravinsky, tot i emmirallar-se en la Itàlia de Pergolesi, pot veure’s o escoltar-se a mode de manierisme prenent Mozart com a punt de partença.
Tots dos compositors, a més, no van deixar gènere musical per tastar, des de la missa fins a l’òpera, passant per la música simfònica o de cambra.
En un llibre sobre Mozart escrit el 1935 pel pensador francès Adolphe Boschot, aquest recomanava als mozartians que no creguessin en l’exclusivisme del Mozart sempitern, alfa i omega de la ciència o l’art musical. Exalçar Mozart i menystenir Beethoven, Chopin, Wagner o, en el cas que ens ocupa, Stravinsky resulta, per paradoxal que sembli, no respectar el propi Mozart, que d’una manera o una altra anticipa i prepara el camí dels músics que van heretar-ne el mestratge. Mozart, d’alguna manera, “salva” (entre cometes) amb el seu melodisme d’arrels profundament italianes la música posterior de ser esclava de l’entramat harmònic. I Stravinsky, que d’això en sabia molt (i llegiu o rellegiu la recentment editada Poètica musical), ho va posar de manifest en més d’una ocasió, tant en les seves doctes paraules com en els seus sempre excitants pentagrames, tant els de La consagració de la primavera com els del Joc de cartes o la Simfonia dels salms.
Ara, doncs, i al llarg de tres concerts simfònics i un de cambra, els membres de l’OBC amb direcció d’un indiscutible mozartià com el director i pianista Christian Zaccharias ens permetran gaudir de la música mozartiana emparentada amb el més clàssic dels compositors del segle XX: Igor Stravinsky.

1 Comments:

At 11:52 p. m., Anonymous Anónimo said...

trobo interessant que Mozart s'uneixi a Stravinsky. Efectivament, per què no?
Bon blog!

 

Publicar un comentario

<< Home