12.4.11

BALCELLS I "DON GIOVANNI"

Un cop més, Pere Albert Balcells ens obsequia amb un llibret monogràfic centrat en una òpera de Mozart. Editat per Duxelm, i després de la monografia dedicada a Le nozze di Figaro, el volum Escoltar el “Don Giovanni” de Mozart és una rigurosa anàlisi del “dramma giocoso” amb llibret de Lorenzo Da Ponte, estrenat a Praga el 29 d’octubre de 1787. El musicògraf català analitza al llarg de les pàgines que integren el llibre els compassos que conformen la sensacional partitura. Amatent a tots els detalls, i incloent el text original amb traducció al català, Balcells ens ajuda a aproximar-nos a una de les obres que més ajuden a entendre el mite de Don Joan i que, des del Burlador de Sevilla atribuït a Tirso de Molina, tants rius de tinta ha fet vessar. No hi ha en el llibre de Pere Albert Balcells traces d’erudició, però sí molta saviesa, fruit de la reflexió, l’escolta atenta i la planificació per fer assequible al lector oient el què, el qui, el com i l’on d’una obra mestra com Don Giovanni. Una erudició que estalvia petulàncies o arrogàncies estèrils; una saviesa que és la pròpia dels senzills que s’adrecen als senzills; i uns lectors que per força han de ser oients per apropar-se a l’òpera de Mozart escoltant els seus dos actes i llegint les agudes observacions de Balcells. El llibre, doncs, és apte per a tots els públics: els iniciats en l’òpera de Mozart hi redescobriran aspectes potser ocults però que hi són; i els qui vulguin entrar de ple en l’univers del donjoanisme musical tindran amb aquest llibre una guia perfecta per conèixer la millor banda sonora per al dissolut castigat.

3 Comments:

At 11:23 a. m., Anonymous Anónimo said...

Si, amb tota senzillesa, i sense petulància, a poc a poc, en P.A.Balcells, ens va introduint, en el món del Don Joan de Mozart i Da Ponte, i ens fa veure a través de la música quin és el caràcter de cada personatge de l'obra. És quelcom extraordinari sentir (veure?)a través de les explicacions d'en Balcells com el "drama giocoso" es va desenvolupant.
Cordialment. Mariàngels

 
At 11:43 a. m., Anonymous L'apuntador said...

És una gran col·lecció, diria que imprescindible per tot aquell qui vulgui aprofundir en les òperes de Mozart. Tant de bo hi haguessin més llibres d'aquesta qualitat en català que toquessin temes sobre música de caràcter universal. Gràcies pel blog!

 
At 8:43 p. m., Blogger Euterpe said...

¡Apuntador, visitamos las mismas páginas! Es que, como soy también una maniática de Mozart... Aunque confieso que Bach es más aún... Si pillo un blog llamado Bachmanía... Uf, lo de manía suena a algún tipo de trastorno, por eso soy más partidaria de la palabrafilomélica. :-) En fin, dejo a los lectores el enlace a mi blog musical, otra de mis pasiones (los intérpretes). Gracias y sigan todos disfrutando de la belleza del arte de Euterpe. No, el mío no, el de la musa. :-)

 

Publicar un comentario

<< Home