15.2.07

MOZART I LA FRANCMAÇONERIA (I)

Com que la mort (considerant-ho bé) és l’última etapa de la nostra vida, m’he familiaritzat tant des de fa alguns anys amb aquesta veritable i millor amiga de l’home, que la seva imatge no només no m’espanta, sinó que em consola. I agraeixo al meu Déu d’haver-me concedit l’alegria (vós ja m’enteneu) de descobir-la com a clau de la nostra veritable felicitat.

Aquesta és la cèlebre carta enviada per Wolfgang Amadeus Mozart al seu pare Leopold el 4 d’abril de 1787. El remitent fa una única referència a la seva pertinença a la francmaçoneria amb l’eloqüent “Vós ja m’enteneu…”. Una referència que ajudaa contextualitzar l'obra maçònica de Mozart, la versió integral de la qual es va presentar en un interessant concert al Palau de la Música Catalana, en el marc de la temporada Palau 100, el dimecres 7 de febrer. L'Orquestra Simfònica de Tenerife dirigida per Víctor Pablo Pérez i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana van ser els artífexs d'una vetllada única a una Barcelona que encara ha de descobrir gran part del llegat mozartià. Incloem ara el primer dels dos lliuraments de les relacions entre Mozart i la francmaçoneria.

Parlem-ne...
Mozart era francmaçó i ho va ser des de 1784, tot i que ja abans havia pres contacte amb membres de lògies, entre els que hi havia alguns dels seus millors amics. Les raons per les quals el compositor de Salzburg va entrar a formar part de les lògies vieneses respon d’una banda a la voluntat de Mozart de ser algú en el món social i intel.lectual de la Viena il.lustrada però també, cosa que de vegades s’oblida, a uns ideals de llibertat, igualtat i fraternitat que impregnen la personalitat i algunes de les partitures del músic, i no només les que va escriure per a les lògies.

Mozart, a diferència de músics col.legues seus com Haydn o el seu propi pare Leopold, va ser un francmaçó convençut i amb idees profundes. Obres com La flauta màgica es llegeixen com a metàfores dels rituals d’iniciació a les lògies, però al llarg de la seva vida el músic de Salzburg va posar música a diversos rituals iniciàtics, sovint amb un caràcter eminentment coral i amb un tractament homfònic, pensant en la possibilitat que els qui cantessin les obres potser no sabien llegir música. A la Viena del temps de Mozart existia la coneguda com a francmaçoneria “especulativa”, oposada a la precedent francmaçoneria “operativa” (de caire primitiu i gremial). La francmaçoneria (o maçoneria) especulativa s’havia fundat el 24 de juny de 1717 sota el paràmetre de la Gran Lògia, a Londres. El nom dels seus membres, els “free masons” (obrers lliures) obeïa o feia referència als gremis de constructors de les grans catedrals gòtiques. D’aquí que la francmaçoneria tingui entre la seva iconografia estris de la construcció com l’escaire, el compàs i números com el tres, el cinc i el set que personifiquen la simetria i l’harmonia. I és que l’ideal del francmaçó és aconseguir un món d’ordre, perfecte i igualitari entre els homes i les dones, amb el rerefons arquitectònic del temple de Salomó, a Jerusalem.

Definició i una mica d’història
Abans d’avançar, però, i posats a seguir aclarint conceptes, definim què és la Francmaçoneria i fem-ho amb paraules extretes del propi Diccionari Enciclopèdic de la Maçoneria:

La Francmaçoneria és una Associació universal, filantròpica, filosòfica i progressiva; procura inculcar als seus adeptes l’amor a la veritat, l’estudi de la moral universal, de les ciències i de les arts, desenvolupar en el cor humà els sentiments d’abnegació i caritat, la tolerància religiosa; els deures de la família; tendeix a extingir els odis de raça, els antagonismes de nacionalitat, d’opinions, de creences i d’interessos, unint tots els homes pels llaços de la solidaritat, i fonent-los en un tendre afecte de mútua correspondència. Procura, en definitiva, millorar la condició social de l’home, per tots els mitjans lícits, i especialment per la instrucció, el treball i la beneficència. Té com a divisa Llibertat, Igualtat, Fraternitat.

Ens trobem, per tant, amb un moviment molt típic del segle en què va néixer, el XVIII, Segle de les Llums, del racionalisme i de la recerca de la veritat, personificada en la llum del sol, un altre dels icones habituals en les anomenades lògies, que són els llocs de reunió dels francmaçons. Els seus rituals són força complexos per la gran quantitat de simbolisme, tot i que els francmaçons no tenen res a veure amb els Rosacreu, els Germans Asiàtics o els Il.luminats de Baviera, de caire esotèric, habituals també en temps de Mozart. Al contrari d’aquests altres moviments, la francmaçoneria encaixa molt més amb els ideals racionalistes propers als aires que es respiraven a la França immediatament abans de la Revolució. Potser això és el que va generar animadversions, especialment entre l’alt clergat de l’església catòlica. Unes animadversions que van arribar fins al segle XX, quan les dictadures totalitàries (inclòs el franquisme, que hi va dedicar una delirant i obsessiva atenció) van prohibir la francmaçoneria per considerar-la excessivament perillosa, en el fons per la llibertat que dóna als seus adeptes. Adeptes entre els que trobem, al llarg de la història, molts noms cèlebres entre escriptors, pintors, músics, polítics, actors de cinema i de teatre i fins i tot homes dedicats a la religió, tot i que el cristianisme en general i el catolicisme en particular ha mirat de reüll -i en ocasions ha arribat a condemnar i prohibir- la francmaçoneria, perquè entre la llibertat que propugna entre els seus membres hi ha la de culte, a més de la tolerància religiosa entre creences.

La francmaçoneria es va estendre ràpidament arreu d’Europa, va arribar a Nord-Amèrica i fins i tot va adoptar formes autòctones, com la francesa, integrada per molts dels enciclopedistes i il.lustrats avui prou coneguts. A Àustria, la nova societat va arribar el 1742 i va adoptar la forma de la francmaçoneria anglesa, tot i que cap a finals de segle hi havia tantes ramificacions que és impossible parlar d’una francmaçoneria unitària. Per cert que la irrupció de la societat secreta a Àustria arribava quatre anys després que el papa Climent XII la condemnés. No va ser la primera vegada, perquè el 1751 el pontífex Benet XIV tornava a prohibir-la. En temps de l’emperadriu Maria Teresa, la francmaçoneria va gaudir a Viena de certa permissivitat, en part perquè el propi Arxiduc Francesc, espòs de l’emperadriu, pertanyia a una lògia, i també perquè Àustria vivia en aquella època bastant al marge dels dictats del Vaticà, tot i l’indiscutible catolicisme que sempre ha caracteritzat el país del Danubi.

El 1785 hi havia a la capital imperial uns 800 francmaçons repartits en vuit lògies, la més nombrosa de les quals era La Veritable Concòrdia (“Zur wahren Eintracht”), amb uns 200 membres, i el Gran Mestre de la qual era el mineralista Ignaz von Born, pesonatge que sembla haver inspirat el Sarastro de la futura Flauta màgica.

El febrer de 1785, Josep II va ordenar a les lògies que es reagrupessin i que es fusionessin. Va ser un cop de saviesa del prudent emperador, que no volia trencar relacions amb Anton Migazzi, arquebisbe de Viena i enemic declarat de la francmaçoneria. Una enemistat fomentada potser per l’animadversió que sentia cap a l’emperador, un home pràctic i obertament anticlerical, que havia destinat molts edificis eclesials a institucions benèfiques com ara hospitals o escoles per a nens orfes.

La reforma de Josep II va reagrupar la francmaçoneria i va ser així com, sota l’empara de la Gran Lògia d’Àustria, van aparèixer dues lògies, una de les quals, L’esperança novament coronada, va assumir la lògia a la que havia pertangut Mozart des de la seva iniciació a la societat secreta, La Beneficència. Per cert que el Gran Mestre de la Gran Lògia d’Àustria va ser Tobias Philip Gebler, autor del text de l’obra teatral Thamos, rei d’Egipte, per a la qual Mozart havia escrit la música incidental.

Mozart i la francmaçoneria
Mozart havia tingut contacte amb francmaçons des de la seva joventut. De fet, un lied escrit el 1768 com “An die Freude” (“A l’amistat”) i un altre de 1772, “O heiliges Band” (que també és un himne a l’amistat) tenien textos de francmaçons.

Una de les raons per les quals Mozart va esdevenir francmaçó respon a la seva voluntat de fer-se un lloc en la societat vienesa progressista del moment. Però també hi havia una convicció sincera, una bondat espiritual i una tendència a la filantropia, l’amistat i la beneficència que s’emmarquen en l’esperit de concòrdia que sempre van regnar en Mozart i la seva obra, especialment la teatral. I això és el que va impulsar-lo a viure de la vora la francmaçoneria, que va freqüentar en repetides ocasions i de la que queda fins i tot un testimoni gràfic en un quadre anònim i conservat al Museu d’Història de Viena, que representa una lògia en què, a primer terme i ha mà dreta, reconeixem Mozart revestit amb els símbols maçons i conversant amb un germà, és a dir amb un company de lògia.

Mozart va sol.licitar el seu ingrés a la maçoneria l’octubre de 1784. Hi va ser acceptat el 14 de desembre i en el discurs d’acollida Wenzel Summer va pronunciar les següents paraules:

Us exhorto a mostrar com n’és de recíproc el sentiment que brolla dels instruments amb la virtut i l’amor de l’Home.

El 7 de gener de l’any següent, Mozart va ser ascendit a grau de company i poc temps després (hi ha qui parla de sis dies i d’altres pressuposen que va ser el mes de març) va esdevenir mestre. El mes de març del mateix 1785, el compositor de Salzurg va escriure Gesellenreise, un lied per a tenor i piano que canta les lloances del maçó que ascendeix al segon grau, és a dir del primer (aprenent) al segon (company) i amb un text que diu:

Vosaltres, que us apropeu a un nou grau de coneixement, camineu ferms en el vostre camí, que no és altre que el de la saviesa! Prengueu com a viàtic, oh pelegrins, la benedicció dels vostres germans! Que la prudència sigui sempre al vostre costat, que la set d’aprendre guiï les vostres passes! Exerciu el vostre judici i no us deixeu dur mai per la il.lusió d’un passiu encegament! Certament, és rude el vostre viatge per la vida, però el preu de la recompensa és dolç, esperant el viatger que sap treure sàviament profit del propi camí. Feliç aquell que un dia pugui dir: la llum guia el meu camí!

Aquesta obra es deuria canta pocs dies abans que Leopold Mozart, pare de Wolfgang, ingressés també a la mateixa lògia, La Beneficència. Deu dies més tard, ascendia al grau de company i finalment el 22 d’abril de 1785, assolia el tercer grau, el de Mestre, com el seu fill. Però, a diferència de Wolfgang, no sembla que Leopold fos gaire fidel a les seves visites a les lògies, i menys des de la ciutat de Salzburg, on residia. Del mateix 1785 és la cantata Die Maurerfreude KV 471 composta el mes d’abril. Està escrita per a tenor, cor masculí i orquestra i estructurada en tres parts: una ària, un recitatiu i una ària amb cor. L’obra es va cantar en el context d’un banquet ofert en honor a Ignaz von Born després que l’emperador Josep II l’hagués afavorit. La partitura es va interpretar el 24 d’abril de 1785, un dia abans que Leopold Mozart deixés Viena per tornar a Salzburg. Mai més no veuria el seu fill, que en aquella ocasió va dirigir la brillant peça, que fa referència també a l’emperador i la seva magnanimitat. Aquesta és també la primera obra de Mozart escrita per a la francmaçoneria i té la tonalitat de Mi bemoll major, maçònica per excel.lència juntament amb el seu relatiu, el do menor, per les seves tres alteracions a la partitura: si mi i la bemolls. La mateixa tonalitat de l’obertura de La flauta màgica, per cert. Però no tot són obres de lloança a les lògies. També hi ha lloc per a la música fúnebre, com la marxa KV 477 (479a) que presumiblement Mozart va escriure en homenatge a dos germans de lògia difunts, Franz Esterházy von Galatha i Georg August von Meklenburg.

El dia de l’homenatge funerari, un company de lògia de Mozart, Tobias Weinzel Epstein, va llegir un discurs de lloança en què va dir que la mort era l’amiga íntima de l’home, idea que Mozart reculll en la carta de 1787 que encapçalava aquest text. El cas és que aquells dos individus havien mort a la tardor, i l’obra ja havia estat escrita el juliol. De fet, es va compondre originàriament per acollir un maçó de Venècia que havia estat expulsat per ordre de la Inquisició de la Sereníssima República. Quan va arribar a Viena va ser acollit a la lògia de Mozart, on es va interpretar l’obra en una versió coral i amb un text inspirat en les Lamentacions de Jeremies. Mesos més tard, es va utilitzar la versió sense cor per a l’ofici fúnebre ja citat. Amb tot, les intencions simbòliques de la peça són les mateixes, perquè la partitura sembla caminar per la foscor de les tonalitats menors fins que, al final, un radiant acord en to major posa punt final a una breu però intensa partitura mozartiana que ja prefigura l’univers del Rèquiem. Els compassos en to menor serien l’equivalent de la foscor de la Inquisició en la versió per a cor i l’acord major la benvinguda a la lògica, com un raig de llum; en la versió fúnebre, els compassos menors equivaldrien a la pena per la mort d’un ésser estimat i l’acord final simbolitzaria l’esperança de resurrecció.

Un il.lustre mozartià, també maçó

Aquest recurs harmònic es podria veure en paral.lel amb un altre moment lluminós d’un compositor que també va ser maçó, tot i que la seva pertinença a les lògies va ser molt més efímera: Franz Joseph Haydn i el moment de la irrupció de la llum a l’inici de l’oratori La creació. Haydn també va ingressar a la francmaçoneria. Va sol.licitar-ho el 29 de desembre de 1784 i la seva cerimònia iniciàtica va tenir lloc l’11 de febrer de 1785 a la lògia vienesa La Veritable Concòrdia. Però no sembla que més endavant hagués freqüentat cap altra lògia. Una de les raons deuria ser que residia lluny de Viena, a Esterházy, on no sembla haver-hi hagut pràctiques maçòniques.

S’ha especulat també sobre els possibles lligams francmaçons dels quartets de l’opus 20, l’edició dels quals es va fer a París amb un frontispici solar a la portada, símbol francmaçó per excel.lència. Però segurament la cosa no era més que un recurs ornamental. D’altra banda, Claude François Marie Rigoley, comte d’Ogny, era el promotor dels concerts de la Lògia Olímpica de París i va encarregar a Haydn les simfonies nºs 82-87, anomenades “parisines”. La nº84 de les quals esta escrita en Mi bemoll major, però tampoc sembla que hi hagi intencions francmaçòniques al darrere.

Tampoc hi són, tot i que alguns exegetes ho han fet observar, el citat pas de la tonalitat menor al radiant Do major que subratlla la paraula “Llum” (“Licht”) a l’inici de La Creació, amb llibret del baró Gottfried van Swieten, igualment francmaçó i amic de Mozart. Per contra, i en vida del propi Haydn (i cal presuposar que amb permís seu) es van utilitzar algunes melodies seves com l’himne imperial “Gott erhalte Franz der Kaiser” o el lied “Das Leben ist ein Traum!” per ser cantades en lògies maçòniques, amb els textos convenientment canviats.

... CONTINUARÀ...

20 Comments:

At 11:20 a. m., Anonymous Anónimo said...

Interessantíssim, Jaume! I celebro molt poder tenir aquest escrit de Mozart sobre la mort, que el vaig llegir una vegada m'hagués agradat conservar-lo. (M'hi sento completament identificada...)

Gràcies!

 
At 12:53 p. m., Anonymous Anónimo said...

Vist l'ofegadora que devia ser l'església en aquell temps, personificada en Colloredo, no cal descartar entre els motius personals de Mozart de fer-se francmaçó el de ser un home espiritual que volia fugir d'aquell ofegament i d'aquella barreja entre fe i poder terrenal, sempre nociva per a la fe. JMB.

 
At 11:08 a. m., Blogger Laia said...

M'has llegit el pensament. Fa dies que penso en demanar-te que escriguis sobre aquest tema tan interessant i, en certa manera, poc conegut. Espero amb delit la segona part i, si s'escau, la tercera i la quarta...

Gràcies!

Laia

 
At 3:01 p. m., Anonymous Anónimo said...

Bonjorno, mozartmania.blogspot.com!
[url=http://cialisenta.pun.pl/ ]Acquistare cialis generico[/url] [url=http://viagrakhou.pun.pl/ ]Acquistare viagra online[/url] [url=http://cialisashy.pun.pl/ ]Acquisto cialis in Italia[/url] [url=http://viagraater.pun.pl/ ]Comprare viagra [/url] [url=http://cialisuper.pun.pl/ ]Acquistare cialis generico[/url] [url=http://viagragent.pun.pl/ ]Acquistare viagra online[/url]

 
At 12:16 a. m., Anonymous Anónimo said...

women report on men met dating sites [url=http://loveepicentre.com/]lava singles[/url] actors alexis bledel and milo ventimiglia dating http://loveepicentre.com/ indy singles

 
At 8:46 a. m., Anonymous Anónimo said...

fatigue swollen tonsils cough runny nose congestion kidney pain [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/disfunzione-erettile.htm]disfunzione erettile[/url] medical schooling online http://usadrugstoretoday.com/products/valtrex.htm mears irlen syndrome http://usadrugstoretoday.com/categories/la-presion-arterial.htm
does meth make white smoke [url=http://usadrugstoretoday.com/products/retin-a-0-05-.htm]Buy Retin-A 0.05% Low prices, side effects, interactions[/url] erection solutions [url=http://usadrugstoretoday.com/products/erythromycin.htm]naturopath diabetes[/url]

 
At 3:45 p. m., Anonymous Anónimo said...

calpers pharmacy benefit manager [url=http://usadrugstoretoday.com/products/revia.htm]revia[/url] unexplained infection in children http://usadrugstoretoday.com/products/parlodel.htm penis in walt disney statue magic kingdom http://usadrugstoretoday.com/products/cialis.htm
washington drug tip line [url=http://usadrugstoretoday.com/products/seroquel.htm]seroquel[/url] muscle man dean [url=http://usadrugstoretoday.com/products/albendazole.htm]physician dispensing medicine[/url]

 
At 2:51 p. m., Anonymous Anónimo said...

http://rxmeds.in/amiodarone/amiodarone-toxicity
[url=http://rxmeds.in/hytrin/hytrin-prenancy]drug testing in the work place[/url] the drug years [url=http://rxmeds.in/zantac/chemo-zantac-feline]chemo zantac feline[/url]
spring seminar on emergency medicine http://rxmeds.in/exelon/exelon-in-new-jersey
[url=http://rxmeds.in/abilify/abilify-package-insert]articles on research in health care[/url] buy cialis levitra low online pharmacy price soma viagra [url=http://rxmeds.in/imdur/imdur-er]imdur er[/url]
psychoactive drugs and uses http://rxmeds.in/coreg/coreg-cr-chf
[url=http://rxmeds.in/cyclophosphamide/how-often-do-you-take-5-mg-cyclophosphamide]drugs carlos terry washington[/url] board of pharmacy california [url=http://rxmeds.in/prilosec/appetite-poor-prilosec]appetite poor prilosec[/url] drug synergy [url=http://rxmeds.in/ibuprofen/lower-back-pain-ibuprofen-or-acetaminophen]lower back pain ibuprofen or acetaminophen[/url]

 
At 3:37 p. m., Anonymous Anónimo said...

http://rxonline.in/zithromax/zithromax-price-wal-mart-or-publix
[url=http://rxonline.in/ziprasidone/ziprasidone-oral-suspension]boots pharmacy economy of scale new warehouse[/url] levitra product information [url=http://rxonline.in/levodopa/which-patients-should-not-take-levodopa-carbidopa]which patients should not take levodopa carbidopa[/url]
glucosamine cialis uk http://rxonline.in/levitra/compared-levitra-viagra
[url=http://rxonline.in/ribavirin/ribavirin-dispensed-with-inj]dave gahans drug addiction[/url] otc highs drugs [url=http://rxonline.in/rhinitis/define-rhinitis]define rhinitis[/url]
family medicine sayebrooke http://rxonline.in/remeron/discontinue-remeron
[url=http://rxonline.in/rhinocort/astra-zeneca-rhinocort-coupon]los angeles times drug trial mafia[/url] erectile dysfunction supplements [url=http://rxonline.in/prograf/prograf-through-j-tube]prograf through j tube[/url] pharmacy technician costco [url=http://rxonline.in/promethazine/promethazine-oversedation-hospital]promethazine oversedation hospital[/url]

 
At 11:48 p. m., Anonymous Anónimo said...

http://populardesk.com/forum/viewtopic.php?p=46686#46686 http://fenrir.s18.xrea.com/novice/bbs/apeboard_plus.cgi?command=read_message&msgnum=42 http://www.2113.ch/phplab/mbs.php3/mb001?num=1068855920&thread=1068855920 http://www.hiverland.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=3123
http://nuked-design.ucc-hq.org/forum/viewtopic.php?p=301047#301047 http://adultfriendspace.com/viewtopic.php?f=2&t=213920 http://www.badapado.com/shopping/main.cgi?board=FREE_BOARD&command=guest_email&textnum=1200869100 http://guantanamo.altervista.org/viewtopic.php?p=9946#p9946
http://www.50cctuning.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=43818 http://asso-vinsdefrance.fr/frm/viewtopic.php?f=24&t=13737 http://www.forums.homebrewlexis.com/viewtopic.php?f=2&t=165206

 
At 1:36 p. m., Anonymous Anónimo said...

http://jqz.in/pharmaceuticals/infinity-pharmaceuticals
[url=http://jqz.in/pamelor/pamelor-ss]drug related deaths from club drugs[/url] hippocrates drug information [url=http://jqz.in/acomplia/is-acomplia-a-perscription-drug]is acomplia a perscription drug[/url]
pharmacy technician temporary service kentucky indiana http://jqz.in/cialis/marijuana-and-cialis
[url=http://jqz.in/phenazopyridine/phenazopyridine-contacts]beating drug test[/url] keystone purchasing pharmacy alliance [url=http://jqz.in/pheromone/icebreaker-pheromone-cologne-12-hour-effect]icebreaker pheromone cologne 12 hour effect[/url]
pre pharmacy degree scholarships http://jqz.in/phentermine/no-prescripton-phentermine
[url=http://jqz.in/phosphatidylserine/phosphatidylserine-1000-mg]patient education drugs ranitidine[/url] elementary school say no to drug [url=http://jqz.in/prostatitis/prostatitis-foamy-urine]prostatitis foamy urine[/url] deppresant drug [url=http://jqz.in/pantoprazole/pantoprazole-priorartdatabase]pantoprazole priorartdatabase[/url]

 
At 11:36 a. m., Anonymous Anónimo said...

movie landmarks [url=http://moviestrawberry.com/films/film_gangster_no_1/]gangster no 1[/url] ftp movie sites http://moviestrawberry.com/hqmoviesbycountry/country_usa/?page=47 under age xxx movie
elizabethtown movie cast [url=http://moviestrawberry.com/films/film_don_t_say_a_word/]don t say a word[/url] superfreaks porn movie http://moviestrawberry.com/films/film_material_girls/ silk movie
free adult movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_punisher_70/]the punisher 70[/url] movie ellen foster
columbus ohio movie theaters [url=http://moviestrawberry.com/films/film_alexander/]alexander[/url] jet boat movie http://moviestrawberry.com/films/film_webs_of_intrigue/ gay free movie
anc movie theatres [url=http://moviestrawberry.com/films/film_fear_and_loathing_in_las_vegas/]fear and loathing in las vegas[/url] free amatuer sex movie clips http://moviestrawberry.com/films/film_fraternity_house/ movie indian coaches runner

 
At 7:23 a. m., Anonymous Anónimo said...

thalia movie house new york [url=http://moviestrawberry.com/films/film_tales_of_terror/]tales of terror[/url] hairspray movie fashion http://moviestrawberry.com/films/film_spring_break/ movie cubs win the world series
kansas city prime movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_misterio_galndez_el/]misterio galndez el[/url] movie visa versa http://moviestrawberry.com/films/film_the_care_bears_movie/ dreamers movie
brazil the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_a_lawless_street/]a lawless street[/url] tuck everlasting movie
jaws the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_dummy/]dummy[/url] horror movie tips http://moviestrawberry.com/films/film_tin_toy/ free movie fuck big ass
the secret handshake midnight movie mp3 download [url=http://moviestrawberry.com/films/film_jimmy_and_judy/]jimmy and judy[/url] fright night movie http://moviestrawberry.com/films/film_elektra/ true grit movie

 
At 8:26 p. m., Anonymous Anónimo said...

shemale movie forums [url=http://moviestrawberry.com/films/film_donkey_punch/]donkey punch[/url] movie ratatoi http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_thriller-movies/?page=38 drive in movie theater in hamilton ohio
movie cast [url=http://moviestrawberry.com/films/film_unforgiven/]unforgiven[/url] generic movie theme http://moviestrawberry.com/films/film_the_count_of_monte_cristo_70/ free nude movie
johnny depp sweeney todd movie trailer [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_salton_sea/]the salton sea[/url] culture depicted in the movie memoirs of a geisha
animated movie projector [url=http://moviestrawberry.com/films/film_libeled_lady/]libeled lady[/url] memorable movie quotes 2007 http://moviestrawberry.com/films/film_against_the_dark/ bbw movie tgp
hairy movie galleries [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_sleeping_dictionary/]the sleeping dictionary[/url] top 100 movie ever http://moviestrawberry.com/hqmoviesbyyear/year_2006_high-quality-movies/?page=4 sugar house movie

 
At 12:22 p. m., Anonymous Anónimo said...

dead silence movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_armed_response/]armed response[/url] what was the first pg 13 movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_rookie/ the exorcism of emily rose full free movie watch
the comebacks movie song list [url=http://moviestrawberry.com/films/film_grand_canyonscope/]grand canyonscope[/url] grims tale movie http://moviestrawberry.com/films/film_hush/ outdoor movie parties long island
across the nation movie premier [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_babysitters/]the babysitters[/url] arthur movie
free avi movie player [url=http://moviestrawberry.com/films/film_tomorrow_never_dies/]tomorrow never dies[/url] free movie trailer video file http://moviestrawberry.com/films/film_gangland_70/ death proof movie torrent
the wild one motorcycle movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_slither/]slither[/url] scary movie girl http://moviestrawberry.com/films/film_u_571/ movie player for windows mobile 5

 
At 3:30 a. m., Anonymous Anónimo said...

audrey tautu movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_mask_of_murder/]mask of murder[/url] strange affair and movie star music http://moviestrawberry.com/easy-downloads/letter_D/?page=8 movie production
westminster md movie times [url=http://moviestrawberry.com/films/film_last_hippie_standing/]last hippie standing[/url] free movie join http://moviestrawberry.com/films/film_invasion_of_the_body_snatchers/ sybian lesbian movie
queenie luv movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_ibid/]ibid[/url] pumpkin head movie
judas priest concert movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_cold_blooded_penguin/]the cold blooded penguin[/url] dykes in a dungeon movie http://moviestrawberry.com/films/film_big_stan/ free petite sex movie
tied up movie stars [url=http://moviestrawberry.com/films/film_zodiac/]zodiac[/url] encryption decryption software the saint movie http://moviestrawberry.com/films/film_cowboy/ fathom movie

 
At 10:56 a. m., Anonymous Anónimo said...

mario lanza movie collection [url=http://moviestrawberry.com/films/film_stir_crazy/]stir crazy[/url] who wrot the cars the movie http://moviestrawberry.com/films/film_shot_through_the_heart/ munich germany movie
free movie converters shareware [url=http://moviestrawberry.com/films/film_madea_goes_to_jail/]madea goes to jail[/url] shining the movie http://moviestrawberry.com/films/film_kaze_no_tani_no_naushika/ lake square mall movie theatre
gay spanish movie in south america pedro [url=http://moviestrawberry.com/films/film_a_wrinkle_in_time/]a wrinkle in time[/url] paxton national treasure movie cage
download movie high school musical 2 [url=http://moviestrawberry.com/films/film_outlanders/]outlanders[/url] movie xxx images http://moviestrawberry.com/films/film_carlos_mencia_the_best_of_funny_is_funny/ north movie
john holmes movie trailers [url=http://moviestrawberry.com/films/film_manhunter/]manhunter[/url] the movie steel toe http://moviestrawberry.com/films/film__70/ the river man movie

 
At 11:39 a. m., Anonymous Anónimo said...

transformers movie photos [url=http://moviestrawberry.com/films/film_blow/]blow[/url] squirrel hill movie pittsburgh pa http://moviestrawberry.com/films/film_duck_soup/ natalie portman nude movie
african queen movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_back_to_the_future_part_ii/]back to the future part ii[/url] stardust official movie site http://moviestrawberry.com/films/film_mary_poppins/ mac os x batch movie converter
divx download free movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_once_were_warriors/]once were warriors[/url] tiffany teen porn movie
football movie dvds [url=http://moviestrawberry.com/films/film_in_a_day/]in a day[/url] intentions movie trailer http://moviestrawberry.com/films/film_the_truman_show/ footloose movie full online
free halloween movie sheet music [url=http://moviestrawberry.com/films/film_wolke_neun/]wolke neun[/url] movie theater at manassas http://moviestrawberry.com/films/film_dr_phibes_rises_again/ ezekiel scary movie 4

 
At 3:24 a. m., Anonymous Anónimo said...

movie baron von manchu [url=http://moviestrawberry.com/films/film_mission_impossible_iii/]mission impossible iii[/url] colors the movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_hunting_party/ protagonist and antagonist in a movie
free lesbian movie samples [url=http://moviestrawberry.com/films/film_desperate_measures/]desperate measures[/url] naruto shippuden the movie http://moviestrawberry.com/genres/incredible_variety_of_films/?page=28 red and the black movie
movie access [url=http://moviestrawberry.com/films/film_arabian_nights/]arabian nights[/url] burlington vt movie theater
abraham lincoln in illinois movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_carnival_boat/]carnival boat[/url] onmyoji 2 movie direct download http://moviestrawberry.com/films/film_nutcracker_the_motion_picture/ across the universe movie in which theatres
walmart movie rental [url=http://moviestrawberry.com/films/film_sita_sings_the_blues/]sita sings the blues[/url] movie theater in virginia beach http://moviestrawberry.com/films/film_storm_of_the_century/ limux movie camera

 
At 4:36 p. m., Anonymous Anónimo said...

Hey,

This is a question for the webmaster/admin here at www.blogger.com.

Can I use some of the information from this post right above if I give a link back to your website?

Thanks,
James

 

Publicar un comentario

<< Home